Има задържана огромна творческа енергия, която може да бъде реализирана

...
 Има задържана огромна творческа енергия, която може да бъде реализирана
Коментари Харесай

БНТ очаква кандидати за 6 нови филмови продукции

 Има арестувана голяма креативна сила, която може да бъде осъществена по друг и новаторски метод, споделя Борислав Велков, ръководител на Обществения съвет на националната телевизия.  

- Българска национална телевизия анонсира неотдавна нов метод за финансиране на кино продукции за идващия сезон. Какво в действителност се трансформира и какъв е търсеният резултат?
- Обществената ни национална телевизия е във напредък през последната година. Доверието към Българска национална телевизия, посредством което се мери същинското отношение на аудиторията към публичните медии е трайно и несъмнено. Новата програмна скица, която започва от септември месец увеличи гледаемостта и разнообрази доста наличието, което притегли още веднъж по-младата публика в най-конкурентните часови пояси. Пак през последната година започва онлайн приложението за вести, бяха направени и редица усъвършенствания в уеб страницата и обществените мрежи. По този метод Българска национална телевизия от ден на ден се доближава към определението „ социална медийна платформа “, записано като формулировка в новия Закон за радиото и малкия екран, който сега е оповестен за обществено разискване. В обстановка на коноравирусна пандемия Българска национална телевизия потвърди, че извършва изцяло публичната си задача в полза на обществото. Когато културните центрове, театрите, учебните заведения и музеите бяха затворени или лимитирани месеци наред Българска национална телевизия беше на първа линия и запълни недостига от просвета и обучение на хората. Най-важното обаче е, че Българска национална телевизия беше и продължава да бъде поръчител за достоверна, безпристрастна и тествана информация, като противопоставяне против подправените вести, които са също толкоз рискови за здравето ни, колкото и самият вирус.

Предстоящата сесия за филмопроизводство на Българска национална телевизия е значима част от осъществяването на задачата на публичната телевизия и Закона за радиото и малкия екран. Едновременно с това е и основно управническо решение на управлението, в миг, когато българското филмопроизводство и обвързваните с него креативен промишлености се нуждаят от поддръжка повече от всеки път. От плануваните 4.7 млн. лева за разнообразни кино формати, съвсем половината от тях са за екранизация на български типичен или модерни литературни творби на създатели като Иван Вазов, Алеко Константинов, Димитър Талев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Йордан Радичков, Чудомир.

Става дума за две обособени позиции – ефирен сериал, 12 епизода по 54 минути и пълнометражен игрален филм от 85 минути. Дава се невиждан късмет за модерна екранизация на едни от най-значимите ни литературни творби. Голямата цел и предизвикателство съгласно мен, е че ще бъде съхранена националната еднаквост и памет, когато светът става все по-глобален и доста граници се размиват или се заличават. Как това ще бъде показано на актуалната публика, зависи напълно от реализацията и уменията на режисьорите и сценаристите. Интересен образец в тази посока е сериала „ Шерлок Хоумс “ на BBC по едноименния разказ, в който основният воин употребява мобилен телефон! Интересно решение, чиято цел е била един типичен разказ и книжовен воин да бъдат показани атрактивно за усещанията на актуалния човек. Новата ни конкурсна стратегия за филмопроизводство е и израз на нашия блян  да следваме световните тендеции от последните няколко години, в които с развиването на технологиите и смяната в държанието на аудиториите малките екрани се обърнаха доста към вложения във филмопроизводство. Свидетели сме на същински взрив на разнообразни платформи в тази сфера, които са владеене на водещите телевизионни компании.

- Колко са отворените позиции и какви средства са планувани от общия бюджет по всяка от тях?

- Общо, позициите за кандидатстване са шест. Те включват: ефирен фамилен сериал, който по задание е  12 епизода, всеки по 54 минути и с финансиране до 1 332 000 лева; ефирен сериал – 12 епизода по 54 минути; екранизация по типичен или модерни български литературни творби с финансов запас до 1 776 000 лв. и пълнометражен игрален филм от 85 минути с финансиране до 280 000 лева, още веднъж по български творби. Включени са също позиции за ситком – 40 епизода по 27 минути с общ финансов запас до 400 000 лв., един игрален филм – дебют с времетраене 27 минути, на младежка тема с финансов запас до 72 000 лв., документален филм – дебют – с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и районни исторически процеси и персони финансов запас до 26 400 лв.. Освен огромното финансиране, би трябвало да отбележим и разнообразието на позициите, адресирани към настоящи и възпитателни тематики, към фамилията, публичните полезности и ползи.

- Как ще гарантирате обективност и бистрота при избора на кандидатурите, които в последна сметка ще бъдат утвърдени? Как ще разпознаете евентуално ново хитово заглавие от ранга на „ Под прикритие “?

- Организацията на този развой е задача на управлението и продуцентския център на Българска национална телевизия и съм уверен, че те ще се оправят професионално. Има построени обичаи, опит и положителни практики, които към този момент 60 години се шлифоват. От Обществения съвет нямаме подозрение, че ще бъде предпазен интереса на обществото, което посредством своите налози финансира Българска национална телевизия и в същото време е заинтригуван фен на крайния ефирен и кино артикул. От представянето на идната сесия и декларираните откровени упоритости на управлението и екипа да бъдат селектирани най-хубавите оферти, нямаме съображение да считаме, че няма да бъде намерено идващото хитово кино заглавие на Българска национална телевизия.

- Разкажете малко повече за концепцията за идна екранизация на творби по типичен и модерни български създатели.

- До края на месец януари 2021 година ще се одобряват документи за присъединяване в конкурсната сесия и едвам по-късно ще стартира същинската работа по селектиране и избор. Мисля, че поради цялата обстановка около рестриктивните мерки и рецесията, подбудена от ковид има арестувана голяма креативна сила, която може да бъде осъществена по друг и новаторски метод. През последните месеци следим доста нови форми и подходи на изложение в областта на културата и изкуството, нови и млади създатели, които бяха предизвикани и открити в резултат на разбъркването на пластовете и опциите, които се пораждат от рецесията. За хората в изкуството това е стимулираща провокация, опция, напредък, нова посока. Мисля, че това чакат феновете от бъдещите екранизации – нови прекарвания, прочувствени провокации и преоткриване на обичани литературни творби и герои в нова светлина.   

Повече информация за стартиралата сесия за филмопроизводство може да намерите на уеб страницата
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР